Tarrat ja etiketit

Erilaisia tarrojen käyttökohteita on valtava määrä; promotarroista tuotetarroihin, varoitustarroista auto- ja ikkunatarroihin sekä -teipauksiin jne. Onneksi meillä on hallussa tarra- ja etikettituotanto!

Tarran käyttötarkoitus määrittelee tarran koon ja materiaalin, niitä onkin melkoisen paljon. Tarramateriaalit voidaan jakaa kahteen pääluokkaan: muovi ja paperi. Taustapuolen liima taas määrittelee pitkälti tarran käyttötarkoituksen ja toimivuuden eri olosuhteissa. Liimoja on erilaisia, kuten pysyvä ja irroitettava liima sekä esimerkiksi pakkasen kestävä liima. Muovitarrat voivat olla valkoisia, läpinäkyviä tai värillisiä – paperitarrat valkoisia tai värillisiä.

 

Irroitettavaa liimaa käytetään tilanteissa, joissa tarra on tarkoitus saada irti ilman liimajäämiä, kuten tuotteisiin kiinnitettävät tarrat tai vaikkapa lasipurkin etiketti. Pysyvää liimaa käytetään esimerkiksi autoteippauksissa, missä tarran on tarkoitus pysyä kiinni lähes missä olosuhteessa tahansa. EasyDot-tarrojen pistemäinen liima taas on monessa alustassa pysyvää, mutta myös melko helposti irroitettavaa. Pisteliima helpottaa myös suurien tarrojen kiinnittämistä, koska ilma poistuu liimapisteiden välisiä ”tunneleita” pitkin.

Kun tarran pitää peittää alla oleva teksti, kuva tms. pitää tarran olla peittotarra. Peittotarra on muuten samanlainen kuin normaali tarra, mutta peittotarran liimapuoli on harmaa.

Staattiset tarrat ovat uudelleen kiinnitettäviä tarroja, niissä ei ole liimapintaa ollenkaan. Staattinen tarra kiinnittyy  tasaiseen pintaan, kuten lasiin ja. Staattiset tarrat on tarkoitettu pääasiassa lyhytaikaiseen käyttöön.

 

Rullaetikettejä käytetään esimerkiksi tuotemerkinnässä kuten olutpulloissa, pientuottajien lasipurkeissa tai vaikkapa kahvipaahtimoiden kahvipakkauksissa. Rullatarrat voivat olla myös esimerkiksi tuotepakkauksiin kiinnitetäviä varoitustarroja. Rullaetiketit kiinnitetään pääasiassa koneellisesti, mutta joskus tarrat on kätevintä toimittaa rullassa, kuten käsin kiinnitettävät kauppojen ale-tarrat!

 

Ohjeita painovalmiin aineiston tekemiseen ja meille toimittamiseen.